My go-to recipe for Sachertorte.

Originally from an old cookbook of my mum’s. 1
It’s written slightly weirdly; even as a native speaker I was confused🙃

Original recipe from the book

plain text

Torte:

  • Butter 140g
  • Zucker 160g
  • Erwärmte Schokolade 180g
  • Dotter 8
  • Schnee von 10 Eierklaren
  • Mehl 120g
  • Butter und Mehl für die Form

Fülle:

  • Marillenmarmelade

Glasur:

  • Zucker 200g
  • Wasser 1/5l
  • Schokolade 200g

Die Butter sehr flaumig abtreiben, sodann den Zucker, nachher die erwärmte Schokolade, ferner die Dotter einzeln und zum Schluß den Schnee mit dem gesiebten Mehl einrühren. Eine Tortenform mit Butter ausstreichen, mit Mehl ausstauben, die Masse einfüllen und 1.5 Stunden langsam backen; sodann auf ein Haarsieb stürzen und sofort noch einmal auf ein anderes Haarsieb stürzen, so daß die Torte wieder ebenso liegt, wie in der Form. Sobald sie erkaltet ist, wird sie oben glattgeschnitten, umgedreht, die ehemalige Bodenseite mit erweichter Marmelade bestrichen und mit Schokoladenglasur überzogen.

Schokoladenglasur: Zucker mit Wasser kochen lassen, bis er sich spinnt, sodann die Schokolade hineingeben, abtreiben, bis die Masse glatt ist aufkochen lassen, passieren, noch einmal aufkochen lassen und mit dem Kochlöffel an der Seite der Kasserolle so lange abrühren, bis die Glasur genügend dick ist, und damit die Torte überziehen.

It’s gotten a few tweaks and additions over the years; especially the glaze2 has been replaced entirely.

Ingredients

Cake Batter:

  • Butter 140g
  • Powdered sugar 160g
  • Chocolate3 180g
  • 10 egg whites
  • 8 egg yolks
  • Flour 120g
  • Butter and flour for the cake tin
  • Apricot jam 100~200g

Glasur:

  • Chocolate3 ~150g
  • Butter ~70g

Also needed:

  • 2 big-ish bowls
  • Round cake tin, 18~22cm
  • A sieve for the flour
  • An oven
  • Time
  • Don't forget whipped cream

Cake Batter

  • Pre-heat oven to 170°C. Grease the tin with butter and dust it with flour.
    Melt 180g chocolate in a water bath. (or carefully in the microwave)

  • Put 140g butter in a big bowl and stir with a hand mixer, whisk, or similar until creamy. Then mix in 160g powdered sugar and the melted chocolate.

  • Separate 10 eggs.
    Put 10 egg whites in the other big bowl. Mix 8 egg yolks one by one into the butter mixture.
    Give your cat the remaining 2 yolks.

  • Beat the 10 egg whites to stiff peaks.
    Gently fold in the (sifted!) flour and the egg whites a bit at a time, into the butter mixture.

  • Pour the finished batter into the cake tin, smooth the top, and put it in the pre-heated oven.
    Bake for about 1 hour. Towards the end, occasionally poke a skewer into the middle; if no batter sticks to it, the cake is done.

  • Take it out of the oven and let it cool for about 20 minutes.
    Cut the top flat, and slice the cake in half horizontally.
    Generously spread apricot jam between the halves and on the top.
    Put the halves back together.

Glaze

Banally simple. But good.

  • Melt 150g chocolate and 70g butter together in a water bath (or microwave).
  • Pour it over the cake in one go and spread it evenly.
  • Let it set.
  • Done!

Eat

With whipped cream.


  1. “Wiener Küche”, Olga and Adolf Hess, 1970 ↩︎

  2. No idea what “spinnen” even means in this context … and it’s kind of overcomplicated in general ↩︎

  3. Cooking chocolate, if available. But anything about 50% cocoa (or more) should be good. ↩︎ ↩︎